APG:s tidslinje
Som en ryggrad genom APG går AD 30-65. Det är ett försök att synkronisera Nya testamentets historiska böcker med de nytestamentliga brev som skrivs under den här perioden, den judiska historien (främst baserat på Josefus skrifter) och händelserna i romarriket.

AD 30 eller AD 33?
Det finns i stort sett två huvudriktningar för det år då Jesus korsfästets: 30 eller 33 e Kr. Resonemangen bygger på vilka år solförmörkelser ägt rum i samband med judarnas påskhögtid. I evangelierna finns också vägledande information.
I APG har vi valt att förlägga korsfästelsen till 33 e Kr. Skört, men så har vi gjort. Följer vi Johannes i den kronologi han använder i sitt evangelium blir startpunkten för Jesus verksamhet AD 30.
Med startpunkt AD 30 kan vi hantera Apostlagärningarnas inledande fras: "I min första bok, ärade Theofilos, skrev jag om allt som Jesus gjorde och lärde fram till den dag då han togs upp till himlen...". Men: vi tar inte med allt.

Romerska funktionärer
En annan fixpunkt är tidpunkten för Gallios verksamhet i Korinth: AD 51-52. Paulus är där samtidigt [
Apg 18:12-17]. Detta riktar upp kronologin för Paulus reseverksamhet.
Festus efterträder Felix som ståthållare i Judeen (Apg 24-25) medan Paulus sitter som fånge i Caesarea. Detta hjälper till att bestämma när Paulus reser till Rom. AD 60 har vi satt.

AD 65
Vi har satt stopp vid AD 65. APG kan då rymma den starka tradition som säger att såväl Paulus som Petrus avrättats i Rom - i den förföljelse de kristna fick utstå efter branden i Rom AD 64. Nero beskyllde de kristna för att ha anlagt den.
Paulus samtliga brev och de två Petrusbreven platsar härigenom i APG-materialet samtidigt som vi undviker den stora judiska revolten mot Rom som bryter ut i början av AD 66...

Kontakta oss: apg@winzell.se



Petrus vänder tillbaka till Jerusalem efter mötet med Cornelius:
[
Apg 11:1-18]


Brev från Claudius till Alexandria med anledning av oroligheterna där.
Herodes Agrippa kung i Judeen [Chapter 5]


Caligula mördad
Claudius ny kejsare
Livia blir förklarad gudinna


Rom
Alexandria


Kravaller i Alexandria